Zelfliefde en zelfzorg Zelfvertrouwen en persoonlijke ontwikkeling

Zo voorkom je een burn-out en vind je innerlijke rust

 

Controledwang en chronische jachtigheid zijn kenmerken van onderontwikkelde feminiene energie

 

Onze maatschappij is namelijk gebouwd op mannelijke energie. En mannelijke energie doet het goed op actie. Vanuit de mannelijke cyclus (yes een man heeft ook een cyclus) kun je perfect functioneren op 6 a 8 uur slaap om vervolgens 8 uren te werken. Een vrouwelijke cyclus is echter geen 24 uurs cyclus, maar volgt het ritme van de maan. Wij hebben een MAANdcyclus.

Hoewel het volledig tegen jouw natuur als vrouw ingaat heb je door de maatschappij waarin je leeft het gevoel dat je continue iets moet DOEN om waardevol en nuttig te zijn. En doordat je werkt en leeft volgens de mannelijke cyclus voel je je vaak moe, overweldigd en gefrustreerd.

 

 

 

Less do-ing, more YOU-ing

 

De vrouwelijke energie draait minder om DOING en meer om BEING (oftewel ZIJN). De vrouwelijke energie vind je in het moment. Je vindt haar niet in kwantiteit maar in kwaliteit. Haar belangrijkste waarden zijn verbinding en verzorging.

 

 

 

Geef je vrouwelijkheid maar wat meer ruimte
 

Het is voor veel vrouwen die ik ken een zeldzame luxe geworden om in de ochtend geen wekker te horen en op je gemak bij een kopje koffie te fantaseren over wat je die dag eens zult doen. Vertragen en rusten voelt lui. 

Verder voelen vrouwen zich vaak ongemakkelijk bij het ontvangen van hulp en complimenten en is er een disconnectie met hun lichaam, gevoelens en sensualiteit.

Om maar niet te spreken over spirituele praktijken zoals vrouwencirkels, mediteren, droom analyses, maan rituelen, yoni werk of flow schrijven, dat voelt raar en gek. Een beetje eng zelfs.

 

 

 

Yin en Yang in balans

 

Begrijp me niet verkeerd: veel doen is echt niet slecht voor je, mits er als tegenwicht ook maar geregeld rustmomenten zijn. 

Je hoeft je rust niet te verdienen! Ontspannen, liefde en zelfzorg moet je niet bewaren voor als je overspannen bent of een dip hebt. Dan is het eigenlijk al te laat… Ontspannen, verbinding maken en zelfzorg horen bij jou als mens. Net als doelen behalen en jezelf uitdagen.

 

We hebben zowel Yin als Yang nodig om ons evenwichtig, compleet en gelukkig te voelen. Maar omdat onze maatschappij over het algemeen meer waarde hecht aan Yang energie, zitten veel vrouwen daarin vast. Ze dragen een mannelijk harnas. Ze nemen geen actie vanuit overvloed, maar vanuit een gebrekkige energie. Ze doen vanuit hun ego, in plaats vanuit hun ziel.

 

 

 

Hoe kom je meer in je vrouwelijke energie?

 

 

– Bouw rust en zelfzorg in

Vertragen, rusten en andere yin energie praktijken zijn niet onnuttig of zwak.

Het is dé manier om je creatieve brein aan te spreken, je emoties te reguleren en tot jezelf te komen.

Creëer dus bewust momenten van rust, liefdevolle verbinding, sensualiteit, spiritualiteit, reflectie, voelen, zelfzorg en schoonheid/luxe. Maak er een routine van.

 

– Voel je emoties

Van nature zijn we als vrouw sterk in touch met onze gevoelens en praten er ook graag over. We ervaren het als verbindend als anderen ze herkennen of erkennen. Vrouwen met een mannelijke harnas hebben echter de neiging om hun gevoelens te negeren, voor zichzelf te houden en/of te verdoven. (bijvoorbeeld door alcohol, hard werken, seks etc)

 

Onthoud: gevoelens zijn niet slecht of zwak. Het zijn richtingaanwijzers. Een bron van innerlijke wijsheid.  

En er zijn geen goede of slechte emoties. Alles mag er zijn en vanuit je vrouwelijke kracht kun je beide dragen en ruimte geven, zonder erin te verdrinken. Vrouwelijkheid staat dan ook voor vergeven en loslaten. VOEL je emoties, zonder oordeel. Uit ze, ervaar ze en laat ze los.

 

– Geef toe aan je verlangen naar méér

Het willen ervaren van luxe, overvloed en schoonheid wordt vaak neergezet als negatief. Gold digger! Hebberig. Greedy. Het is echter de vrouwelijke energie om méér te willen. Het verschil met de yang energie is wel dat Yin vooral méér diepgang wil. Diepere verbindingen, diepere vervulling in je werk etc. Mannelijk energie wil vooral méér doen en méér bereiken.

Mannelijke energie gaat goed op kwantiteit, vrouwelijke energie op KWALITEIT.

 

Zoek de kwaliteit dus maar op in je leven – op alle vlakken. Zoek de luxe op. Zolang het niet ten koste gaat van een ander (of moeder natuur) doe je er niemand kwaad mee.

 

Door grotendeels te werken en leven vanuit mijn vrouwelijke krachten vond ik innerlijke rust, betere relaties en meer plezier, energie en vervulling op alle vlakken.
 
Wil jij dat ook? 
Stap dan in de online cursus of boek een adviesgesprek.

 

Veel liefs, 

Elize

 

 

Aanbevolen artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Elize van der Plas - Fempower coach