Daten & relaties

Je voelt je onbegrepen?

Over je onbegrepen voelen

“ Is je begrepen voelen door je partner belangrijk? vroeg ik mijn coachingklant.

“Oh ja, absoluut!” zei ze. “Then you are fucked! Flapte ik eruit.

 
Begrijp jij jezelf wel?

 

De meeste mensen kennen zichzelf amper en zoeken daarom veel bevestiging in anderen.

De kunst is dus om vooral JEZELF te begrijpen. En zoals je wellicht al ervaren hebt, is dat al een hele kunst op zich. Dus dat een ander je begrijpt, zou geen doel of vraag mogen zijn. Hij/zij moet zichzelf kennen en jij ook. Dan kunnen jullie elkaar op een gezonde manier aanvullen. Het is niet. jouw verantwoordelijkheid om hem te begrijpen, en andersom.

 


Als jij je volledig begrepen voelt, dan ben je niet volledig jezelf.

 
Begrepen willen worden zorgt ervoor dat je verwijderd raakt van je authentieke zelf. Je houdt dingen achter of presenteert je anders dan je ècht bent, je kopieert een ander. 
Je volledig begrepen voelen door anderen is daarmee een teken dat jij niet helemaal eerlijk bent naar jezelf en anderen toe. 

Als je doel in relaties is om je volledig begrepen te voelen, dan wil je een leugen
 

Onbegrepen zijn vinden we pijnlijk omdat ons ego wil dat we erbij horen. Maar onze need om ons begrepen te voelen komt niet alleen voort uit onze instinct angsten, maar valt ook in de categorie: Disney bullshit. Het sprookje dat veel vrouwen, hoe onafhankelijk en modern ze ook zijn, toch nog in hun hart nog meedragen.

Denk aan de prins die zegt “je hoeft niets te zeggen. Ik begrijp je”

“Ik weet hoe jij je voelt, wat je wilt en ik geef het je. Ik begrijp jou volledig.”

Of wat dacht je van: “Ik ken jou beter dan jij jezelf kent”

Het zijn leugens. Niemand kan gedachten lezen en we zijn allemaal verschillend en hebben allemaal andere ervaringen en levenspaden. Dus niemand kan jou ooit volledig begrijpen. En dat is ook niet nodig voor een gelukkige relatie.

Sterker nog, de enige relatie waarin hij tegen mij zei “ik begrijp jou beter dan jij jezelf begrijpt”, wat een zeer toxic relatie. 

Hij was arrogant en narcistisch en ik verloor mezelf volledig. 

 

Begrepen zijn is echt overrated.
 

Stel dus liever niet als doel dat jij je begrepen wilt voelen. Maar dat je je gewaardeerd en gehoord wilt voelen.

Iemand die ècht naar je luistert en vragen stelt omdat hij meer over je wilt weten is velen malen waardevoller dan iemand die dingen wil af toetsen aan wat hij weet en vindt.

Iemand die niet gaat ‘manspainen’ maar oprecht geïnteresseerd is hoe het met je gaat, zodat hij het met jou of voor jou kan dragen en/of oplossen. 

Dat hij je begrijpt hoeft niet. Ik begrijp mijn vriend ook 90% van de tijd niet. Mijn moeder ook niet trouwens. Maar ik houd van haar. En zij van mij en onze relatie is goed en krachtig. Daarvoor hoeven we elkaar niet te begrijpen. Sterker nog, we kunnen daardoor van elkaar leren en elkaar aanvullen. Communicatie en respect zijn vele malen belangrijker en waardevoller dan elkaar begrijpen.

Ik ben benieuwd hoe jij hier over denkt?
Laat hieronder een reactie achter! 

Veel liefs, 

Elize 

 

Aanbevolen artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Elize van der Plas - Fempower coach