Zelfliefde en zelfzorg Zelfvertrouwen en persoonlijke ontwikkeling

De magie en wetenschap van positiviteit

Over de magie en wetenschap van positieve energie

 

De kunst van positiviteit

 

Positiviteit gaat veel verder dan vrolijk of enthousiast zijn. Het is een levenswijze, een wetenschap en een ingesteldheid. Wanneer jij de kunst van positiviteit verstaat, verandert je hele leven. Mocht je nu denken “mijn leven is nou eenmaal niet positief, Elize” lees dan vooral door. Deze blog is voor JOU!

 

 

Positief zijn is een keuze

 

Positief zijn is de keuze om je aandacht te vestigen op het goede. Wat natuurlijk te plaatsen valt in vele contexten maar ik als coach plaats het hier in het kader van persoonlijke ontwikkeling met gebruik van positieve psychologie.

In de kern van de positieve psychologie werk je met krachtige en gezonde eigenschappen in plaats van focus te houden op problemen en negatieve aspecten zoals in de traditionele psychologie.

 

Over Positieve psychologie

 

Positieve psychologie is een jonge wetenschap die in het jaar 2000 ontstond uit het werk van Amerikaanse psychologen Seligman & Csikszentmihalyi.
Ik leerde het kennen door het boek: “Positivity”, geschreven door sociaal psychologe Frederickson. In dit boek beschrijft ze de definitie van positiviteit bestaande uit tien elementen: plezier, dankbaarheid, sereniteit (rust), interesse (passie), hoop, trots, amusement, inspiratie, ontzag en liefde. De vraag rest natuurlijk: hoe krijg je dit?

 

Oorzaak en gevolg

Positiviteit is geen gevolg van een positief leven, het is de oorzaak.

Van een positieve mindset word je psychisch weerbaar, krijg je meer sociale connecties, heb je een betere fysieke gezondheid, meer succes in je carrière en je bent bestand tegen stress en tegenslag.

Wel wil ik meegeven dat positiviteit en naïviteit twee verschillende dingen zijn.
Als jij de kracht van positieve energie voor jezelf wilt inzetten is het belangrijk om dit onderscheid te kunnen maken voor jezelf.

Het betekent niet dat je het slechte of het negatieve niet wilt zien of dat je niet moet werken aan je schaduwkanten maar wél dat je bewust op zoek moet gaan naar het goede en de aandacht steeds terugbrengt van angst naar liefde.

Wat je aandacht geeft groeit. Maak dus een bewuste keuze bij alles wat je doet: doe ik dit vanuit angst of liefde? Vanuit vertrouwen, inspiratie en authenticiteit? Of vanuit ego, onzekerheid en gebrek?

In de positieve wetenschap wordt ook het begrip flow gehanteerd. Dit betekent letterlijk doorstroom en verwijst naar een levenswijze dat wordt gekenmerkt door het soepel verlopen van alle onderdelen in je leven waaruit een geluksgevoel voortkomt.

 

Algemene manieren voor een groter geluksgevoel 

 

 Je kent vast de algemene manieren tot meer positiviteit en flow wel:

 • Bewust stil staan bij positieve ervaringen
 • Zoeken naar het voordeel in het nadeel
 • Positieve dingen delen met anderen
 • Elke dag stilstaan bij de dingen waar je dankbaar voor bent
 • Je passies volgen
 • Tijd in de natuur doorbrengen

Dit zijn uiteraard hele belangrijke elementen maar ze blijven oppervlakkig. Je wilt dieper gaan dan dat voor het trainen van je positieve mindset.

 

Highest self coaching traject

In mijn coaching traject werk ik daarom vanuit een aantal waarden:

 • Plezier: humor, creativiteit en het vermogen te genieten
 • Gezondheid en welzijn: je mentale, emotionele en fysieke welzijn, innerlijke rust, (zelf)vertrouwen, zelfacceptatie, zelfliefde, zelfzorg en zelfrespect
 • Verbinding en relaties: de liefde voor jezelf en anderen, vriendelijkheid en sociale intelligentie, waardering door je omgeving en goede verhoudingen met de mensen om je heen, betrokkenheid bij jezelf en anderen
 • Rechtvaardigheid: het juiste doen, moraal, loyaliteit, eerlijkheid, integriteit
 • Verantwoordelijkheid: persoonlijk leiderschap, vergevingsgezindheid, bescheidenheid, moed, volharding, aandachtigheid, zelfbeheersing en zelfcontrole. De mate waarin je je inzet voor jezelf, je werk en anderen
 • Zelfverwerkelijking: een betekenisvol leven leiden, inspiratie, essentie en talenten van jezelf, het hebben van een doel, zin geven aan je leven en spiritualiteit
 

Mijn uitgangspunt is dat je liefde, geluk en succes ervaart als je in je eigen kracht zit en niet andersom.

Je vindt jouw GOUD niet in jouw gebrek!


Gratis adviesgesprek


Het goud in jou naar boven halen is mijn talent 🤗

Boek een call in via elizevdplas.com/gratis-call/ en laten we kijken of wij een match zijn voor het coaching traject.

Meer weten over het traject? Op deze pagina lees je er alles over.


Hopelijk tot snel! 

Liefs, Elize

Aanbevolen artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Elize van der Plas - Fempower coach