Zelfvertrouwen en persoonlijke ontwikkeling

Wil je meer/weer tot jezelf komen? Strip dan je masker!

Welk masker of welke maskers draag jij?

Wanneer je te lang een masker draagt,
kijk je op een dag in de spiegel en herken je jezelf niet meer

 

Wij vrouwen nemen allemaal een rol aan. En wanneer we die ene rol te lang spelen, weten we niet meer wie we écht zijn, los van die rol, los van dat masker. In deze blog neem ik jou mee in de vier maskers die het meest voorkomen bij mijn coachingklanten.

 

 

Het clown masker

 

Het clown masker heeft een permanente glimlach. Alles om maar te zorgen dat niemand vraagt of het wel goed met jou gaat. Hierdoor blijven gesprekken oppervlakkig en hoef jij nooit te praten over de dingen die jou dwars zitten. 

Jij bent een ster in het ontwijken van je diepste emoties en trauma’s. 

Draag je dit masker te lang? Dan ga je op termijn op de automatische piloot door het leven. Je wilt graag écht gelukkig zijn, maar het voelt nep en betekenisloos.

 

Het prinsessen masker

 

Met dit masker op vragen anderen vaak jouw hulp omdat ze weten dat jij altijd ja zegt. Leuk en lief gevonden worden vind je belangrijker dan je eigen dromen en doelen behalen.

Uit angst wat anderen zullen denken en zeggen zal jij je grenzen niet aangeven en je mening inperken of zelfs helemaal voor je houden.

Maar je hebt de naïeve hoop dat iemand anders jou gaat redden of dat als je maar leuk en lief genoeg bent, je vanzelf ‘beloond’ zal worden met je happily ever after.

 Wanneer je dit masker (te lang) op hebt gaat het leven aan je voorbij, alsof je in een gouden kooi zit.

Je verliest jezelf en vind jezelf niet leuk. Want je weet dat er méér in je schuilt dan je laat zien en je baalt dat je niet gaat staan voor wat jij gelooft. Je baalt van je gebrek aan lef en zelfvertrouwen en kwijnt steeds verder weg.

 

Het koninginnen masker

 

Niemand snapt hoe jij het doet, hoe jij al die ballen in de lucht houdt en het ook nog eens makkelijk lijkt te vinden.

 

Ik zeg niet voor niks lijkt, want wat als mensen doorkrijgen dat je niet echt zo sterk bent? Wat als ze zien dat je niet perfect bent? En dat je het stiekem vaak zwaar hebt?

 

Je bent bang om door de mand te vallen en zoekt je eigenwaarde in steeds méér. Meer prestaties, meer kennis, meer spullen. Maar het voelt nooit (goed) genoeg en hierdoor voel je je vaak eenzaam en onbegrepen.  En waar je vroeger je zelfvertrouwen en eigenwaarde uit prestaties kon halen, begint dit steeds betekenislozer te voelen.

 

Je hoeft niet meer te horen dat je het zo goed doet of dat je een powervrouw bent. Je wilt horen dat je er mag zijn. Dat je goed en geliefd bent, zoals je BENT. Los van wat je allemaal overwonnen en bereikt hebt. 

 

Het ijskoningin masker

 

Met dit masker ben je, net als met het koninginnen masker, een powervrouw. Je wordt gedreven door prestaties en acties.

Het verschil met het koninginnen masker is dat de ijskoningin  kei,- en keihard is. 

 

Vaak dragen vrouwen dit masker jarenlang met trots, want het heeft ze ver gebracht (vooral op carrièrevlak).

 

Maar er komt een punt, dat je ervan begint te balen dat je jouw zachtheid niet kunt tonen en het gevoel hebt er altijd alleen voor te staan. 

Vertragen vind je lastig en je kunt niet meer écht GENIETEN. Je ziet geen pure schoonheid meer. In niks en niemand. Je voelt ook geen liefdevolle verbinding meer. Niet met anderen, maar ook niet met jezelf. 

Waar is de lichtheid in het leven? Waar is het plezier naar toe gegaan?

 

Jij wilt in je zachtheid keren, maar je wilt niet als zwak bestempeld worden.

En je wilt geholpen worden, maar niemand durft jou te vragen of je hulp nodig hebt, want je straalt uit dat je niemand nodig hebt. Je zonderd je steeds meer af en word steeds ‘harder’ voor jezelf én anderen. En dat wringt. Want je zou je graag vrij voelen om VOLLEDIG jezelf te zijn. Niet enkel ‘stoer’ of ‘hard’.

 

 

Wat hebben deze maskers gemeen?

 

De prinses en de clown doen beide vooral aan please gedrag. En de (ijs)koningin leid aan perfectionisme. En beide coping mechanismen komen voort uit angst.

 

 

Zo bevrijd je jezelf van het masker!
 

 

Heb jij jezelf herkent in één van de bovenstaande maskers?

 

Breng dan de onderliggende angst in kaart.

Wat is nou specifiek jouw angst? Kom het onder ogen en geef er woorden aan. Blijf doorvragen. Op deze manier haal jij je angst uit de anonimiteit en dat is de manier om je angst los te laten.

 

Wil jij hulp bij het onderzoeken van jouw angsten en het loslaten hiervan zodat je (weer) jouw meest stralende en authentieke zelf kunt zijn?

 

Ga dan naar www.elizevdplas.com/links en voel aan waar jij behoefte aan hebt.

Je kunt daar ook een gratis call inplannen als je meer wilt weten over het Highest Self coachingtraject.

 

Veel liefs,

Elize

Aanbevolen artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Elize van der Plas - Fempower coach