Zelfvertrouwen en persoonlijke ontwikkeling

Over (slechte) adviezen en conditioneringen

Over conditioneringen en (goedbedoelde) adviezen

We dealen er allemaal mee: conditioneringen uit onze jeugd. Overtuigingen die we zijn gaan geloven, dingen die onze waarheid zijn geworden, terwijl ze ons helemaal niet dienen. Omdat ze onwaar zijn of omdat ze voor ons persoonlijk niet als waarheid voelen.

Deze conditioneringen bepalen ALLES in je leven. Hoe jij je kleed, wat je wel en niet zegt, wat voor werk jij gaat doen, wie je partner wordt.. TENZIJ er bewustzijn is en je de belemmerende conditioneringen doorbreekt.

Vraag je af: welke conditioneringen heb jij?

Persoonlijk voorbeeld van één van mijn coachingklanten:

‘Alleen het beste is goed genoeg’

Haar vader zei dit dagelijks tegen haar, waar zij nu een over achiever is. Een perfectionist, die altijd het gevoel heeft te te falen.

Want: wat is het beste? Wie bepaalt dat? En wanneer is het dan goed genoeg? 

Veel waardevoller is een mantra als ‘je best doen is altijd goed genoeg’. Of; ik kies bewust voor het beste voor MIJ!

 

Een andere hardnekkige maatschappelijike conditionering in Nederland en België is:

Doe maar gewoon dan doe je al gek genoeg’

 

Dit ‘advies’ zorgt ervoor dat veel vrouwen te weinig ruimte innemen  en niet anders dan anders durven te zijn, doen en denken – want ‘dat is niet GEWOON’. Het houdt hun tegen om volledig zichzelf te zijn en veel vrouwen voelen zich slecht en onzeker over hun gedachten. Want, ze denken dat ze ‘gek’ zijn, dat ze gekke verlangens en ideeën hebben.

Fuck normal. Be YOU.

Laten we dit advies/conditionering vervangen met: Droom maar groots, het kan niet gek genoeg!

 

 

Last but not least: een sort fucked up trend is dat vrouwen alles ALLEEN zouden moeten kunnen. Dat powervrouwen zich alleen redden. Aangemoedigd door quotes als: ‘An alfa female does not run in packs, she runs alone.’

Maar dit hoeft niet zo te zijn. Samen bereik je echt meer. En hulp vragen heeft niets te maken met kwetsbaarheid of laat staan zwakte. Het betekent niet dat je het zelf niet KUNT, maar dat je het zelf niet wilt doen. Omdat een andere er beter in is, of omdat je je tijd liever anders besteed bijvoorbeeld.

Je kunt ALLES doen wat je wilt, daar geloof ik in, maar je kunt niet alles tegelijk.

En kunnen delegeren, prioriteiten stellen en de controle los durven laten… dat is niet alleen krachtig maar ook gewoon SLIM. Bovendien is het ook niet lief of nobel dat je geen hulp vraagt, maar juist egoïstisch. Want door alles bij jezelf te houden geef je een ander niet de kans om bij te dragen. En geloof me: mensen helpen je graag. Het is zelfs bewezen dat door mensen jou te laten helpen, ze jou LEUKER vinden.

Vrouwen denken vaak dat het andersom is..


Wat zijn conditioneringen die jij hebt? 
Adviezen die jij hebt opgevolgd die helemaal niet dienen?

 

 

Noteer ze voor jezelf, streep ze door en vervang ze door dingen die jij WEL als waarheid voelt.

Blijf deze mantra’s de komende tijd hardop herhalen.

Want zo werkt het met mantra’s: herhaling maakt ze waar. Hoe vaker hoe beter dus: schrijf ze op. Spreek ze uit. Hang ze op.

Zodat je een leven kunt leiden dat écht past bij jou en wie je wilt zijn.

 

 

Veel liefs, Elize

 

 

P.s Zijn wij al verbonden via Instagram? 

Je vindt me via Elizevdplas

Aanbevolen artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Elize van der Plas - Fempower coach