Zelfvertrouwen en persoonlijke ontwikkeling

De zin en onzin van authenticiteit en authentiek leiderschap

De zin en onzin van authenticiteit en authentiek leiderschap
 
Onder de hashtag #authenticiteit vind je tal van posts waarvan ik een licht braakje moet leggen. Want, meid, huilen op je Insta story is verre van authentiek. 

In podcast aflevering #12 schijn ik daarom mijn licht op wat ik de ‘zinnigheden en onzinnigheden’ vindt wat betreft authenticiteit én authentiek leiderschap.

Laten we beginnen met een zinnigheid: 
Authentiek leiderschap maakt je succesvoller en gewilder!
 

Bedrijven hechten steeds meer waarde aan authentieke medewerkers. Zij werken namelijk vanuit oprechtheid en eigenheid. En doordat ze dichterbij zichzelf staan en werken vanuit plezier en zingeving zijn zij vaak succesvoller dan hun collega’s.

Ook als jij een eigen bedrijf hebt zal je succesvoller zijn als je werkt vanuit authenticiteit! Niet alleen omdat wat je doet vanuit passie en plezier vaak beter uitpakt, maar ook omdat je klanten deze energie uiteraard oppikken. 

Hoe dichter je bij jezelf staat, hoe beter je uiteraard ook in staat bent om jezelf te onderscheiden van anderen en je jouw eigen merk (personal brand) kunt neerzetten.

It is really true: er is er maar één zoals jij en DAT is jouw superpower in het leven en je carrière. 

Waar ik het vaak fout zie gaan…
 
Authentiek zijn gaat over écht jezelf zijn. 

– Dames die onder het mom van #authenticiteit gaan huilen op hun story (want ‘ik toon mijn kwetsbaarheid’), slaan de bal dus volledig mis. Want: als je echt zo verdrietig bent, pak je dan je gsm om een story te maken?

Mensen prikken hier zo doorheen en vertrouwen je minder.

– Nog zoiets: denken dat je een open boek moet zijn om authentiek te zijn. Dat je ALLES moet delen.

Van je kat tot je babyfoto en al je fouten en struggles.. Neen. Het is prima dat je zoveel leuk vindt en zoveel hebt overwonnen, maar dat is niet wat jouw klanten of werkgever wil zien. Als het gaat om authentiek LEIDERSCHAP, moet je er wel voor zorgen dat mensen je blijven zien als leider, in plaats van underdog.

– Enne, je vuile was buitenhangen is net zo vies als het klinkt. Het maakt je niet bepaald aantrekkelijk.

En dit delen heeft niets te maken met authentiek zijn. Immer: iedereen heeft vuile was… daarover liegen zou niet authentiek zijn. Maar je hoeft het ook niet buiten te hangen 😊

Kortom: JIJ bepaalt wat je deelt en wat niet, maar WAT je deelt moet natuurlijk wel oprecht zijn.

– Tot slot nog een foute insteek is dat je denkt dat alles NATUURLIJK moet zijn. Dat het anders niet oprecht zou zijn. 

Dat is natuurlijk onzin, want dan zou jij bijvoorbeeld geen deo meer mogen gebruiken…. 

Authentiek jezelf zijn betekent niet dat je niets aan jezelf mag veranderen. Zowel uiterlijk als innerlijk is er in mijn ogen niets mis mee om aan jezelf te blijven werken. Je past dan misschien wel dingen aan, maar als je het op een manier dat doet ervoor zorgt dat jij je steeds meer JEZELF voelt, dan valt dat zeker onder authentiek zijn.

Authenticiteit en authentiek leiderschap is krachtig, mits je het JUIST inzet.

Naast de valkuilen die ik eerder noemde is ‘gewoon lekker jezelf zijn’ niet genoeg als je succesvol wilt leiden. Je moet VOLLEDIG aligned zijn met jezelf; body, mind and soul én je moet de juiste vaardigheden ontwikkelen om dit op een slimme manier aan het licht te brengen.

Hoe kun je authentieker leven en leiden?

Als je authenticiteit vertaalt naar gedrag dan betekent authentiek leiderschap dat je congruent bent in je denken en doen. In de praktijk is er vaak een verschil tussen wat we denken en voelen, of tussen wat we denken en zeggen, maar je authentiek leeft en leidt dan is wat je denkt, voelt en zegt en doet op één lijn met elkaar.

Als authentieke vrouw ben jij trouw aan jouw eigen persoonlijkheid. Je handelt vanuit jouw drijfveren en waarden en bent zelfbewust. Hiervoor dien je uiteraard ook jouw schaduwkanten te kennen. Daarnaast ben je als authentiek persoon ook EERLIJK naar jezelf en anderen toe. Authentieke leiders staan dicht in contact met zichzelf en hebben oprechte, diepe connecties met anderen.

Fact: uit onderzoek bleek dat vrouwen meer moeite hebben met authentiek leiderschap omdat sneller het gevoel hebben aan bepaalde rollen te moeten voldoen. Authentiek zijn, aka losbreken van deze opgelegde rollen en negatieve labels vraagt dan ook om LEF.

Authenticiteit betekent dat je je eigen weg gaat, los van de (vermeende) verwachtingen van anderen.

Durf jij dat?

 

We worden authentiek geboren maar ontwikkelen gaandeweg belemmerende patronen die jouw authenticiteit in de weg zitten.

Daarom help ik vrouwen vooral om zichzelf niet langer in de weg te staan.

Want wanneer je je ontdoet van dergelijke toxic patronen word je veel effectiever en succesvoller.


Mocht je er eens met mij over willen sparren, plan dan een gesprek in via www.elizevdplas.com/gratis-call

Er is er maar één zoals jij en dat is jouw kracht, als je dat op een slimme manier aan het licht weet te brengen, dan wordt je niet alleen succescol maar voel je je ook vrij, voldaan en gelukkig!

En dat is waar ik je heel graag bij help.

Hopelijk tot snel in de academie of tijdens een gesprek!


Liefs, Elize

Aanbevolen artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Elize van der Plas - Fempower coach