Zelfliefde en zelfzorg

Zo voorkom je een (vakantie) burn out

Tijd voor een vakantie (burn out?

Yes, vakantie!

Nu moet het gebeuren. Nu moet je verplicht ontspannen en plezier hebben. Nu moeten die batterijen opgeladen worden.

 

Met als gevolg dat je juist NIET tot rust komt. Dat het geforceerd voelt. Dat het verre van LEUK is en dat je na je vakantie eigenlijk opgebrand bent. Ik maakte het zelf ook mee: 

In België hebben kinderen ruim 8 weken zomervakantie. En de afgelopen jaren keek ik daar altijd ENORM tegenop. 8 weken, hoe ga ik die in hemelsnaam vullen? Maar ook, hoe zorg ik dat ze niet voorbij vliegen zonder dat ik echt een vakantie gevoel heb gehad?

 

De vakantie was niet ontspannend maar zorgde voor MEER spanning dan wanneer Noah gewoon op school zat en ik werkte. Ik ervaarde stress over hoeveel geld ik uitgaf aan ‘leuke’ tripjes, voelde me verplicht dit ook allemaal vast te leggen voor Insta, en was eigenlijk fulltime event manager.

En oh ja, natuurlijk moest ik ook nog moeder zijn en het huishouden doen. Spelletjes hier, snotneus en billen afvegen daar, koken, boodschappen doen, voorlezen en school oefeningen doen want; “ anders zou hij achterlopen op school na 8 weken” aldus de juf.

 

Ik was helemaal OP na de zomervakantie. En ‘grapte’ samen met andere moeders op het schoolplein dat ik na de vakantie een vakantie nodig had. Het was echter totaal niet grappig.

 

Ik heb me die eerste schoolweek verslapen en belde huilend naar Noah’s school: PLEASE mag ik hem nog brengen? Ik sliep niet, at amper en moest veel huilen. Ik had een mini burn-out. Niet door mijn werk, maar door de vakantie. 

Wat is een burn-out?

Een burn-out (letterlijk ‘opgebrand’ zijn) is een vergaande vorm van uitputting, als gevolg van een lange periode van overspanning en stress. En overspanning en stress, dat kun je ook ervaren tijdens een vakantie. Niet uitsluitend door werkdruk.

 

Volgens zorgwijzer.nl hebben 1,3 miljoen werknemers in Nederland hebben burn-out klachten. Dat is ongeveer 17% van de beroepsbevolking, valt er te lezen.  

Onderstaande klachten wijzen op een burn-out: 

  1. Spanningsklachten, zoals: lichamelijke vermoeidheid, concentratieproblemen, geheugenproblemen, onrustig slapen, piekeren en/of een gejaagd gevoel.
  2. Verliezen van grip op de situatie en een gevoel van machteloosheid. Verlies van controle op het leven en de problemen in je leven.
  3. Door de klachten worden dagelijkse bezigheden moeilijk uitvoerbaar. Soms zelfs onuitvoerbaar. Dit merk je meestal op meerdere vlakken, zoals thuis, op het werk, in sociale omgeving en/of in het verkeer.

Als deze verschijnselen circa een half jaar aanhouden, heb je te maken met een burn-out. Aldus zorgwijzer.nl.

 

Ik noem deze klachten bewust op want veel van de moeders en werkende vrouwen die ik ken en coach zien dit niet eens als klachten, maar als ‘gewoon’.

Als iets wat erbij hoort. Moe zijn, piekeren, niet goed slapen? Moe wakker worden? Af en toe helemaal uit je plaat schieten omdat het je te veel wordt? Het gevoel hebben geleefd te worden?

Dat is toch normaal als moeder en/of vrouw die werkt?

 

Nee, dat is het niet. Het is niet normaal om in survival modus te zitten. Sterker nog, het is erg ongezond.

 

Een burn out genezen (en voorkomen)

Onder het mom voorkomen is beter dan genezen, een paar tips om een burn out tegen te gaan, gericht op de vakantie periode waarin we ons nu bevinden, maar ook zeker nuttig als je straks weer aan het werk bent. 

  • Zorg ervoor dat je gebeurtenissen die veel spanning met zich meebrengen spreid (indien mogelijk).Denk hierbij aan dingen die veel van je vragen op je werk of een grote lancering, rebranding in je onderneming, maar ook dingen als trouwen, verhuizen, een kind krijgen, de zorg van een ouder, het verlies van een relatie of vriendschap..

You can do it all, maar niet allemaal tegelijk. 

Geef jezelf TIJD om dit soort grote veranderingen (leuk en minder leuk) te kunnen verwerken.


  • Erken het en vraag hulp. Als in een burn-out zit of je voelt het aankomen, stap dan naar een professional. En vraag hulp aan mensen in je omgeving. Schaam je niet om te zeggen dat het teveel is voor je. Dat je rust nodig hebt. Laat iemand op je kinderen passen. Stuur ze naar een vakantiekamp. Geef werkopdrachten uit handen aan een collega en zeg NEE tegen nog méér werk. Leer je grenzen aangeven. (een coach kan je hierin uiteraard ook begeleiden)

  • Ga na welke dingen spanning veroorzaken en welke oplossingen er zijn.  Ontwikkel vaardigheden om om te gaan met spanning én je leven zo in te richten dat er minder spanning is (en meer ruimte voor ontspanning). Ik stelde mezelf als doel om mijn bedrijven zo in te richten dat ik geen vakantie nodig zou hebben van mijn werk. Want als je ALLE druk legt op je vakantie om op te laden, dan set je yourself up to fail. Je zou elke dag momenten van ontspanning in moeten bouwen! Luister naar je lichaam, voordat het te laat is. Een coach kan je ook hierbij helpen als je zelf door de bomen het bos niet meer ziet.

Kun jij je de laatste keer herinneren dat je een hele dag leefde vanuit een relaxte flow?

Waar ik eerst dacht dat dat onmogelijk of ‘ teveel gevraagd’ was, weet ik nu dat het écht kan. En dat niemand daar onder leidt als jij dat jezelf gunt.

Deze vakantie ervaar ik dan ook totaal anders dan vorige vakanties. Ik bereidde de podcast aflevering (en deze blog) voor in een hangmat in de tuin van mijn ouders, terwijl Noah een film kijkt op de Ipad. ZALIG.

Het hoeft allemaal echt niet zo moeilijk te zijn. Geef jezelf die goedkeuring maar. Om minder te doen, en meer te ZIJN. Ik geef jou ze bij deze ook ❤️


Geniet van je vakantie!

P.s mocht je vastlopen, dan ben ik er voor je. Plan gerust een gesprek in via elizevdplas.com

 

Aanbevolen artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Elize van der Plas - Fempower coach