Zelfvertrouwen en persoonlijke ontwikkeling

Zeven lessen van Noah

Zeven levenslessen van Noah

Omdat mijn zoontje Noa net zeven jaar is geworden leek het me leuk om in deze aflevering zeven levenslessen, te delen die ik leerde van Noah (en het moederschap):


1. Wat je doet, doet er (ontzettend!) veel toe

Actions speak louder than words – zeggen ze niet voor niets.

Wees niet onverschillig in je (levens)houding. Wat je zegt, tegen anderen en jezelf, heeft veel impact -maar onderschat ook vooral ook jouw acties NIET.  Jouw lichaamstaal en presentatie, jouw energie, jouw NON verbale communicatie… – spreekt écht boekdelen. 

Geen vluchtige ‘ I LOVE YOU’S dus, terwijl ik al half omgedraaid wegkijk. Ik neem de tijd om het echt te VOELEN. Zodat ik het niet alleen zeg tegen Noag maar het ook volledig UITSTRAAL en belichaam. 


2GENIETEN is een doel op zich

Geniet zo vaak mogelijk. Van de grote èn kleine dingen. Doe leuke dingen, omring je met fijne mensen. En creëer bewust geniet momentjes! 

 

3. Alleen zijn is nodig

De eerste keer dat Noah zei: mama wil je me even alleen laten nu? Reageerde ik vanuit mijn gekwetste ego: waarom? Ik heb je gemist! Je was de hele dag op school en ik wil nu graag samen iets doen met jou. Vind je dat dan niet leuk?

Ik hoorde mezelf en besloot mezelf te corrigeren: Oeh sorry Noah, dat is niet eerlijk van mij. Waarom wil je alleen zijn? “ 

“Omdat het een drukke dag was op school en mijn hoofd vol zit, mama”. 

Ik weet nog dat ik dacht; Damn ja, ik ben zelf ook graag alleen. Ik heb het ook nodig om op te laden.. maar om de één of andere reden had ik het gevoel dat een kind dat niet ‘nodig’ heeft. Terwijl hij natuurlijk ook ontzettend veel prikkels krijgt te verwerken elke dag.

 

4. Heb veel zelfvertrouwen

Ben jij zelfverzekerd? Noah heeft dat nog. Dat geloof in zichzelf. Als hij iets wil, dan kan hij dat. PUNT. Ik was en ben ook zo en hoop dat hij dat nooit verliest. 

Zoals Henry Ford ook zo mooi zei: 

Whether you think you can or cannot. You are right.

Zelfvertrouwen en zelfliefde is ALLES.

 

5. Je bent goed zoals je bent

Je hoeft daar niets voor te WORDEN. Deze les leerde ik van Noah toen ik vroeg: wat wil jij later worden? En hij zei: Hoezo mama, ik ben toch al mezelf?   

Eigenlijk gek dat we die vraag stellen aan kinderen toch? Waarom vragen we aan een vijf jarige wat voor werk hij wil doen later? Hoe kan hij dat nu al weten? En waarom is dat überhaubt belangrijk? Het is echt een vraag die voorkomt uit onze prestatiegerichte, DOE maatschappij. Wat ga je DOEN met je leven? Wat ga je bereiken?

Het leven draait echter niet om ‘iemand’ te worden, maar méér te worden van jezelf. 

 

6. Nee is nee.

Noah wil je dat even doen? Nee, mama. “Ja maar, ik vraag het toch lief, kun je dat even naar me brengen

“Nee mama, sorry maar ik ben even bezig.”

Die reactie van Noah kun je arrogant noemen. Maar: als ik niet om kan gaan met een NEE, als ik zijn nee niet wil accepteren als antwoord, dan had ik de VRAAG niet moeten stellen, toch? Vaak vinden we bij kinderen dat ze gewoon maar JA moeten zeggen, simpelweg omdat WIJ het vragen. Wat een onzin! Toch?

 

7. Positiviteit kan altijd. ‘Braaf zijn’ is niet stil zitten en je mond houden.

Leuke anekdote:  Toen Noah van de kleuterschool naar de lagere school ging,  was ik benieuwd hoe Noah dit zou ervaren. “Noah als je verlegen bent, dan is dat niet erg hoor, dat hoort er een beetje bij. Vind je het spannend?  Noah: ” Neee, leuk! 

Vervolgens staan we op het schoolplein te wachten tot de juffen de kinderen komen ophalen. Terwijl andere kindjes zich vastklampen aan het been van hun moeder kijk ik naast me en: Noah is aan het dansen! (er stond muziek aan)

Heel even dacht ik: kan dit wel? (hij was inmiddels op een bankje geklommen en stond daar te swingen) Moet hij niet net als de anderen kindjes ‘braaf’ wachten tot de juf komt? 

NEE, dacht ik resoluut. Want positiviteit en vreugde is nooit fout in mijn ogen. En ‘braaf’ zijn betekent toch niet stil zitten of afwachten? Noah is minstens zo braaf als de rest, maar Noah danst.

Door Noah zag ik in hoe moeilijk het we onszelf vaak maken door te willen voldoen aan allerlei ongeschreven regels. (niet dansen op het schoolplein is toch geen regel?… )

If you think about it, is er eigenlijk maar één rule to live by: Wees lief voor jezelf en anderen!

Veel liefs,

Elize

Dit is de samenvatting van podcast aflevering vijf. Luister mee via elizevdplas.com/podcast

Aanbevolen artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Elize van der Plas - Fempower coach