Zelfvertrouwen en persoonlijke ontwikkeling

Doe dit éérst, voordat je jouw doelen bepaalt

Stel jezelf deze vraag voordat je jouw doelen bepaalt

In veel persoonlijke ontwikkelingsprogramma’s is de eerste vraag: Wat wil jij? 

Want, als je niet weet wat je wilt, dan kun je het niet bereiken. Je moet eerst je ‘bestemming’ weten om ‘je gps’ in te kunnen stellen en je koers/route te kunnen bepalen. 

Klinkt heel mooi. Is ook zeker waar.

MAAR: er is een andere vraag die je jezelf éérst moet stellen, namelijk: Wie ben ik écht?

Wie ben jij?

Wat zijn jouw belangrijkste waarden (en normen)? Wat drijft jou? Wat geeft jou energie en wat kost jou energie? Waar geloof jij heel sterk in? Wat zijn jouw talenten? En schaduwkanten? 

Als je jezelf niet door en door kent dan ga je doelen stellen die je geen voldoening zullen geven. Tenminste, niet op zielsniveau. 

En dit is exact waar het bij veel vrouwen die ik coach ‘fout’ gaat. Ze hebben allerlei ‘targets’ en doelen die ze nog willen bereiken, maar als we een laagje dieper gaan, blijkt vaak dat het (bijna) allemaal ego-doelen zijn. Doelen die gebaseerd zijn op de ‘buitenkant’ en op wie je dénkt te moeten zijn, of wat je dénkt dat jou gelukkig gaat maken. 

Het gevolg hiervan is dat jouw euforie na het behalen van een doel slechts van korte duur is. Je bent even heel trots en blij, maar daarna voel je je weer onrustig en onvoldaan en ga je keihard werken voor je volgende doel.

Ego doelen vs zielsverlangens

Zielsverlangens daarentegen zijn dingen waar jouw hart naar verlangt. Als je deze doelen bereikt dan voel je je écht zielsgelukkig. Een concreet voorbeeld van een coachingklant van mij:

– in het kennismakingsgesprek zei ze dat ze er heel goed over na had gedacht en haar meest dringende doel was om 10.000 euro omzet per maand te behalen
– wat bleek? Haar ego had haar dit wijsgemaakt. Haar eigenlijke verlangen was om enkel nog met klanten te werken die haar op waarde schatten en die haar energie geven. 
En zij dacht (onbewust) dat als ze al haar prijzen zou verhogen ze die leukere klanten zou krijgen. Maar zo werkt het natuurlijk niet 😉

In plaats daarvan hebben we eerst gewerkt aan haar EIGENwaarde en een super sterk en waardevol aanbod samengesteld voor haar ideale/gouden klant. Uiteindelijk draait zij nu meer dan 10.000 euro omzet per maand, maar dat is zelfs niet het belangrijkste: zij werkt nu met klanten die zij geweldig leuk vindt en ook haar zelfvertrouwen is ontzettend toegenomen. (door te werken met klanten die haar niet op waarde schatten, was haar geloof in zichzelf namelijk ook erg afgenomen.

Beluister de gehele aflevering hieronder of via jouw favoriete Podcast app.

(Zoek naar: Elize van der Plas Podcast)

Veel liefs, 

Elize

Aanbevolen artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Elize van der Plas - Fempower coach