Zelfvertrouwen en persoonlijke ontwikkeling

Leef jij ook (onbewust) vanuit je ego?

Leef jij ook (onbewust) vanuit je ego?

Jarenlang was ik, ondanks mijn succesvolle leven op papier, niet gelukkig.

Tot ik besefte waarom: ik leefde vanuit mijn ego in plaats van mijn ziel.

Ik was de verbinding met mijn essentie kwijt en zocht het geluk buiten mijzelf.Wat is het verschil tussen je ego en ziel?

Het ego regeert vanuit je geest en fysieke lichaam (je zintuigen). Je zou kunnen zeggen dat je ego het beeld/deel van jezelf is dat jij naar buiten toe laat zien (en het beeld dat anderen van jou hebben). Dit komt voort uit wat je denkt (te moeten zijn).

Jouw ziel is echter wie je diep van binnen werkelijk BENT. Het is jouw hogere/natuurlijke staat van ZIJN.Leven vanuit je ego

Het oerinstinct en doel van je ego is overleven en dus fysieke en emotionele pijn vermijden. Om jouw ‘veiligheid’ te garanderen ontwikkelt je ego angstvallig allerlei strategieën en neemt het een bepaalde identiteit en persoonlijkheid aan.

De meeste mensen zijn zich hier niet van bewust. Ze zitten gevangen in het perspectief van het ego en denken dat ze hun ego ZIJN.

Omdat je ego zich niet vervuld voelt in zichzelf, moet het ook voortdurend gevoed worden door zijn omgeving. Je ego is continue op zoek naar bevestiging, goedkeuring, waardering, liefde en erkenning van de buitenwereld. Kortom: jouw staat van succes, geluk en welbevinden is voor je ego afhankelijk van gebeurtenissen buiten jou. Omdat deze positieve gevoelens van korte duur zijn, wil het altijd meer en vind je ego nooit rust.

Krijgt je ego van de buitenwereld niet wat het wil dan uit zich dit bijvoorbeeld in klagen, ongeduldigheid, het aannemen van een slachtofferrol, het ontwikkelen van stress, geblokkeerd zijn, vastzitten in je hoofd, piekeren, gevoelens als boosheid, eenzaamheid, wrok, rancune, verdriet, jaloezie, paniek, teleurstelling, apathie, en zich superieur of juist inferieur voelen. Je ego kan erg dwingend zijn.Leven vanuit je ziel

“De intuïtieve geest (of de ziel) is een godsgeschenk,

en het rationele verstand (het ego) een trouwe dienaar.

We hebben een maatschappij die de dienaar vereert en het geschenk is vergeten.”

-Einstein


Voor mij persoonlijk voelt leven vanuit mijn ego als overleven en leven vanuit mijn ziel als ècht leven. Oftewel: ‘being alive’ versus FEELING alive. Surviving versus thriving!

Als je leeft vanuit je ziel dan is je hart open en vol. Je voelt je sterk en liefdevol verbonden met jezelf en al wat is. En je ervaart een gevoel van tevredenheid en vertrouwen. Alles stroomt moeiteloos want: je bent verbonden met je natuurlijke zelf. En trust me, er is niets makkelijker, leuker en meer bevrijdend dan ècht jezelf zijn.Hoe kom je los van je ego?

Loskomen van je ego kan niet en hoeft ook niet. Beter is het om te streven naar het VOLLEDIG jezelf zijn door lichaam, geest èn ziel in harmonie te brengen. Je ego staat in dan dienst van je ziel in plaats van andersom. Ze werken samen en vullen elkaar aan.

Deze ‘reis naar je hoogste zelf’ is een zeer bijzonder proces dat start met de bewuste keuze en het lef om een andere weg in te slaan. En als je daar werkelijk voor kiest dan komt alle hulp die je nodig hebt als vanzelf op jouw pad.

In mijn coachingtraject begeleid ik vrouwen hierin en allemaal zeggen ze blij zijn dat ik in ‘ineens’ in hun leven kwam. Ik moet dan altijd lachen, want ik weet dat ik pas in hun leven kan komen als zij mij toelaten. ZIJ hebben het zelf gedaan. Zij hebben mijn hulp ‘aangetrokken’.


Ik wens je veel ZIELSgeluk toe.

Veel liefs,

Elize


Boekentip bij deze blog:

 Een nieuwe aarde – Eckhart Tolle


Aanbevolen artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Elize van der Plas - Fempower coach