Zelfvertrouwen en persoonlijke ontwikkeling

Zes tips om de juiste coach te kiezen

Ben jij overtuigd van de voordelen van een coach en klaar om samen te gaan werken met een coach? 

Yes, geweldig! In deze blog geef ik je graag tips voor het vinden van de juiste coach voor jou.

Wat maakt van iemand een goede coach?

Over wat iemand een goede coach maakt zijn de meningen verdeeld. Zo vinden sommige mensen dat een opleiding op universitair niveau en coaching keurmerk een must is, terwijl anderen dit totale onzin vinden.

Waar echter wel iedereen het over eens is, is dat een klik hebben met je coach onmisbaar is. En er moet uiteraard ook vertrouwen zijn. Stel jezelf de vraag:

Vertrouw jij erop dat deze coach je gaat kunnen helpen? 

Is het antwoord JA, dan zit je goed.

Hieronder vind je nog zes tips voor het kiezen van de juiste coach voor jou:

1. Kijk of hun werkwijze bij jou past

Coaching en training wordt aangeboden in tal van ‘formats’: van online trainingen tot live masterclasses, groepssessies, of juist één op één. Zelfkennis is hierin key. Hoe wordt jij het liefst geholpen? En wat denk je dat voor jou het beste werkt?

2. Ga voor iemand die gespecialiseerd is

Vraag jezelf gericht af waarbij je hulp bij nodig hebt. ‘Gelukkig zijn’ of ‘marketing’ is bijvoorbeeld nogal breed.

Uit ervaring weet ik dat je resultaten veel beter zullen zijn als je meer in detail treedt en daardoor ook gerichter kunt zoeken naar een coach.

Bovendien geloof ik ook dat goede coaches niet jan en alleman bedienen. Wil je als coach ècht iemand goed kunnen helpen, dan moet je je namelijk specialiseren, niet alleen in een bepaald vakgebied, maar ook in een niche/ bepaalde doelgroep.

3. Vraag om reviews

Wanneer ik zelf op zoek ga naar een coach (zo heb ik onder andere een money mindset coach en marketing coach gehad) ga ik naast de persoonlijke klik vooral af op reviews van hun vorige klanten. Kijk niet alleen naar wat de reviews zeggen en of die resultaten aansluiten bij jou doelen, maar kijk ook hoeveel het er zijn.

Naast reviews kun je ook vragen of de coach een titel of keurmerk heeft. Persoonlijk weegt dit voor mij echter niet mee in de keuze voor een coach. Reviews en een gedegen praktijkervaring zeggen mij veel meer.

Mocht jij een keurmerk wel erg belangrijk vinden, let er dan op dat het keurmerk van een belangrijke, gecertificeerde opleiding is. Binnen Nederland is dat NOBCO voor coaches, NOLOC / CMI voor loopbaancoaches. Internationaal is ICF de toonaangevende beroepsorganisatie. Er zijn inmiddels namelijk zeer veel beroepsorganisaties die een coaching keurmerk aanbieden, die zeker niet allemaal de kwaliteit hoog in het vaandel dragen.

4. Controleer de ervaring

Zoals ik bij het vorige punt al kort aankaartte vind ik vooral de ervaring van de coach erg belangrijk. Kennis is namelijk niet veel waard zonder praktijkervaring. Vraag naast reviews dus ook zeker hoeveel mensen diegene al heeft gecoacht en hoeveel jaren ervaring hij of zij heeft.

Persoonlijk vind ik het ook belangrijk dat men fulltime coach is en dat men het niet als bijberoep doet.

Vraag jezelf af: vind jij het ok dat diegene die jou gaat helpen bij het realiseren van je droomdoelen, zelf niet het lef heeft om fulltime voor haar droom te gaan?

5. Pas op voor schijnvertoningen: kies voor iemand that walks the talk

Wanneer ik op zoek ben naar een nieuwe coach ga ik onderzoeken of het geen schijnvertoning is. Een keurmerk, chique website en en zelfs reviews zijn geweldig, maar het leven van de coach zelf spreekt pas écht boekdelen. Als je de coach niet (via via) persoonlijk kent, check dan bijvoorbeeld Instagram (stories) voor een beeld van hoe het er bij iemand aan toegaat achter de schermen en google diegene.


6. Last but not least: vraag een persoonlijk gesprek aan

De meeste coaches, myself included, bieden een gratis kennismakingsgesprek aan om te kijken of er een klik is.

Dit is niet alleen belangrijk voor jou, maar ook voor de coach. Wanneer er geen klik is zal de samenwerking namelijk voor jullie beiden niet fijn zijn en niet de gewenste resultaten opleveren.

Ik hoop dat bovenstaande tips je op weg helpen en ga verder vooral af op je buikgevoel, dan zit je altijd goed.

 

Liefs, Elize

P.s Als je denkt dat ik de juiste coach ben voor jou,

plan dan een gesprek in!

Dan bespreken we de mogelijkheden en kijken we of wij de juiste match zijn.

Aanbevolen artikelen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Elize van der Plas