Vrouwelijkheid en sensualiteit

De zeven Griekse godinnen

De zeven Griekse godinnen. 
 

Over godinnen.

Godinnen zijn vrouwen met een sterk karakter en persoonlijkheid, die we kennen van religies en mythologieën.

En ook al zijn ze eeuwenoud, ze zijn nog altijd relevant en kunnen je meer inzicht geven in jouw persoonlijkheid.

Deze blog baseerde ik op het boek van Dr. Jean Shinoda Bolen: ‘Godinnen in elke vrouw’. 
Zij beschrijft in dit boek de psyche van de vrouw aan de hand van de zeven Griekse godinnen. 
 
De godinnen

De onafhankelijke godinnen zijn Artemis, Hestia en Athena.
Deze godinnen zijn onafhankelijk omdat ze hun levensgeluk ontlenen aan het behalen van hun persoonlijke doelen. Een Athena-vrouw stelt zichzelf een materialistisch doel, een Artemis-vrouw een idealistisch doel en een Hestia-vrouw een spiritueel doel.
 
De afhankelijke godinnen worden kwetsbaar of afhankelijk genoemd, omdat ze hun levensvervulling ontlenen aan relaties en om dat te doen moet je je kwetsbaar opstellen.
Je  bron van geluk bestaat uit iets buiten jezelf en dat kan je altijd ontvallen.

De afhankelijke godinnen zijn Demeter, Persephone en Hera.
Een Demeter-vrouw is gericht op haar kinderen, een Hera-vrouw is gericht op haar echtgenoot en een Persephone-vrouw is gericht op mensen in het algemeen.

Hier onder worden de verschillende godinnenarchetypen kort beschreven:

Demeter is de godin van het graan. 
Demeter is de archetypische moeder die haar kinderen boven alles stelt. Demeter-vrouwen zijn gul, moederlijk en zorgzaam, hebben weinig maatschappelijke ambities en kunnen moeilijk hun persoonlijke grenzen bewaken omdat ze voor iedereen willen zorgen, soms ten koste van zichzelf.

Persephone 
is een aandoenlijk meisje totdat ze naar de onderwereld ontvoerd wordt, waar haar ware kracht zich ontplooit en ze gemalin van Hades wordt en koningin van de onderwereld. Persephone-vrouwen zijn meisjesachtig, romantisch, introvert en ontvankelijk. Ze  vinden het moeilijk om een afgebakende eigen identiteit op te bouwen en verwarren hun eigen wensen vaak met die van een ander. Ze zijn weinig ambitieus, maar zeer intuïtief en sociaal voelend. Hun talent ligt op het vlak van het verbinden van mensen. Ze hebben een zeer sterke intuïtie.

Hera
is in de mythologie de echtgenote van de overspelige oppergod Zeus en zit hem voortdurend achter zijn broek om haar trouw te blijven.  Hera-vrouwen zijn sterk gericht op hun echtgenoot en het huwelijk en getrouwd-zijn is voor hen zeer belangrijk. Ze zijn loyaal en cijferen zichzelf weg voor hun partner. Ze ontlenen hun identiteit sterk aan het getrouwd zijn.

Artemis, 
is de godin van de jacht, een vrouw met 'mannentrekjes'. 
Ze vertegenwoordigt het vrije, ongebonden, onderzoekende, wilde en jongensachtige in een vrouw, maar is tegelijk sterk matriarchaal georiënteerd. Zij zijn eenlingen, kunnen zich moeilijk emotioneel binden, reizen graag, zowel in de wereld als in de geest, hebben behoefte aan een intens contact met de natuur en moeten hun kwaliteiten diepgaand kunnen ontplooien om gelukkig te kunnen zijn. Ze hebben weinig interesse in mannen en blijven vaak single.

Hestia
 is de godin van de huiselijke vrede. Ze werd vereerd als bewaakster van de eenheid van het gezin en hoewel ze meestal niet in een gedaante werd afgebeeld, werd Hestia in de Romeinse tijd beschouwd als de meest respectabele godin. In een groep is zij degene die vanaf de achtergrond  ‘de boel bij elkaar houdt’. Ze bezit een sterk op de spirituele wereld gerichte intuïtie en geniet intens van alleen-zijn. Buiten zichzelf heeft ze niemand nodig. Een Hestia-vrouw is een mystica en een solitaire zoeker in de geest.

Athena
 is als godin de favoriete dochter van Zeus om haar heldere verstand en strategisch vermogen. Athena-vrouwen zijn doeners en denkers. Athena-vrouwen bereiken veel in het leven. Ook zij hebben mannentrekjes en ze zijn de carrière- en zakenvrouwen bij uitstek. Een Athena-vrouw kan veel aan en doet het ook goed.

Aphrodite 
is de godin van de liefde, schoonheid en van de sensuele vrouwelijkheid. Het wezenskenmerk van een Aphrodite-vrouw is expressie

Ze is anders dan de afhankelijke en onafhankelijke archetypen in die zin, dat ze zowel naar relaties als naar persoonlijke expressie streeft. Een Aphrodite-vrouw leeft pas in relatie tot andere mensen. 
Een Aphrodite-vrouw heeft een sterke erotische aantrekkingskracht.
 
Herken jij jezelf, of vrouwen in jouw omgeving in deze godinnen/archetypen?
 
Liefs, 
Eliza Kama

 
Wil je meer weten? 

Koop het boek Godinnen in elke vrouw!
Ik baseerde de 10 sensuele persoonlijkheden ook voor een groot deel op deze archetypen.
 
In het Kama coaching programma komen archetypen en godinnen ook uitgebreid aan bod! 

Aanbevolen artikelen

2 Reacties

 1. Ik vond me vroeger compleet terug in de afhankelijke types, alle 3 wel.
  Nu sta ik in mijn kracht en zie ik me vooral terug in Aphrodite ? met daarnaast een intense behoefte aan contact met natuur ?
  Mijn moeder zie ik als combi van Demeter, Athena en Artemis
  In jou zie ik ook vooral Aphrodite ?

  1. Super interessant!

   Ik neig ook zeker naar Aphrodite inderdaad
   Omring me graag met schoonheid (daar valt de natuur ook onder voor mij) en ben super sensueel haha

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Elize van der Plas - Feminine empowerment coach